| Kategorie: pysznie i zdrowo
Tagi: tanie obiady obiady zamość obiady zamosc katering katering zamosc catering zamosc
10 marca 2016, 19:44
Witamina D – witamina słońca
Aby byc zdrowym i pełnym energii kazdy z nas powinien nie tylko smacznie się odrzywiać, ale również rozsądnie dobierać składniki jakie jemy.
Zdrowe jeść to również dostarczenie do ogranizmu potrzebnych witamin i minerałów.
Witaminą energi i dobrych kości uważana jest witamida D. Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca. Wystarczy około 15-20 minut (nie więcej!) na słońcu, by pokryć 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D . W lecie aby "naładować się "energią" możemy każdego dnia. Ale jak dostarczyć witaminy słońca w okresie jesienno-wiosennym?
Witaminy D jak i inne witaminy możemy dostarczyć w pożywieniu.
A więc gdzie mamy witaminę D:
jajka
pełne mleko i produkty mleczne
oleje roślinne
wątroba
sery dojrzewające
Węgorz świeży |
1200 IU/100 g |
Śledź w oleju |
808 IU/100 g |
Gotowany/pieczony łosoś |
540 IU/100 g |
Śledź marynowany |
480 IU/100 g |
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) |
200 IU/100 g |
Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe |
160-480 IU, tj. ok. 64-80/100 ml |
Gotowana/pieczona makrela |
152 IU/100 g |
Mleko modyfikowane > 1 r.ż. |
70-80 IU/100 ml |
Żółtko jajka |
54 IU/żółtko |
Mleko następne |
40-80 IU/100 ml |
Dorsz świeży |
40 IU/100 g |
Ser żółty |
7,6-28 IU/100 g |
Mleko krowie |
4-1,2 IU/100 ml |